חגיגת טרסה על הטרסה
יקב צובה חוגג מיתוג חדש ליין הדגל שלו Terasa מאת: בר אולפן עידןפורסם ב 10.09.2023 חגיגה ביקבלפני זמן לא רב סיפרתי כאן על ביקור קודם שלי
יקב צובה חוגג מיתוג חדש ליין הדגל שלו Terasa מאת: בר אולפן עידןפורסם ב 10.09.2023 חגיגה ביקבלפני זמן לא רב סיפרתי כאן על ביקור קודם שלי
לכל יקב או יינן ישנו (ומכל מקום צריך שיהיה) סגנון ייצור מסוים שהוא בוחר ביחס ליינותיו, סגנון מייחד שאליו יכולים יהיו להתחבר צרכני היקב וחובבי יינותיו.
המצווה לשתות ארבע כוסות יין בליל הסדר היא מהסמלים הבולטים של חג הפסח. לפניכם כמה טיפים מהיינן פול דאב שמוכר לנו מיקב צובה המפורסם
יקב צובה מציע יין תחת שמונה תוויות שונות, במספר דרגות מחיר, כך שהוא יכול להציע משהו לכל אחד ואחת – לכל כיס, אבל במיוחד גם לכל טעם
בקיץ 1996 פול דאב (50) עשה את כל הדרך מקייפ טאון שבדרום אפריקה לישראל, אחרי שנים שהחלום הציוני בער בו.
בשנת 1996 ניטעו ראשוני הגפנים על שטח של כ-100 דונם באדמת טרה רוסה המקיפה את קיבוץ צובה. אדמה רווית היסטוריה של ייצור יין. בין הסלעים, הגתות והטרסות עתיקות היומין, הכרמים שגשגו. את הכרמים נטע במו ידיו האוהבות פול דאב יינן היקב, שהכיר כל זמורה וכל שריג.
בשנת 2005 הוקם יקב צובה, שנתיים לאחר מכן מונה פול דאב ליינן כאשר הוא מביא איתו אל היקב את הקשר הקרוב והמיוחד שיש לו עם הכרמים ואת הניסיון המקצועי שצבר. יקב צובה הינו יקב estate המבוסס בלעדית על ענבי הכרמים הסובבים את הקיבוץ שהיום משתרעים על כ-450 דונם, מה שמאפשר ליווי של היינן, תכנון נכון ומעקב צמוד אחר הענבים ובשלותם.
מהכרם אל כוס היין
הכרמים נטועים מצפון לדרום בגובה רב של כ-730 מטר ובצפיפות של מעל 650 גפנים לדונם, יחס הגורם לטעמים מרוכזים ועמוקים יותר בכל ענב. אל התנאים הטופוגרפיים הייחודיים האלה מצטרף מזג אוויר אידיאלי- הפרשי טמפרטורות בין הלילה והיום, לחות גבוהה בלילות הקרים ולחות נמוכה בימים יבשים של קיץ. הענבים נבצרים לאור ירח ובחסות הלילה מגיעים אל היקב כשהם עדיין צוננים. יינות היקב המשובחים מיוצרים בשיטת Free Run כאשר התירוש זורם החוצה מהענב בעזרת גרביטציה, ורק בסוף סוחטים את הענבים, תהליך המנטרל את התנין הגס מהקליפות והגרעינים, ומאפשר ייצור יינות יותר אלגנטים.
בכרמים גדלים זנים אדומים: קברנה סוביניון, מרלו, מלבק, קברנה פרנק, שיראז וזנים לבנים: שרדונה, סוביניון בלאן וסמיון.
כל סדרות היין הן single vineyard, המיוצרות מאותו הכרם כל שנה, מה שמביא לאחידות ועקביות בטעמים ובאיכות היין. כל יין זני עשוי מ-100% ענבים מאותו הזן ולא משילוב של כמה זנים.
היין מיושן בחביות עץ אלון צרפתי בין 8 ל-18 חודשים. יינות הפרימיום מתיישנים בחביות עץ אלון חדשות במשך 18 חודשים. היקב מייצר כ-60,000 בקבוקים בשנה שנמכרים בארץ ובחו"ל. כל יינות היקב כשרים למהדרין בהשגחת רבנות מטה יהודה וכשרות בינלאומית OK
היקב שייך לאפילסיון מטה יהודה, שזכה לאחרונה להכרה חוקית בינלאומית ולרישום וסימון רשמיים.
סיפור היינן
עוד לפני שהפך ליינן יקב צובה, הקים פול דאב את 100 הדונם הראשונים של הכרמים של קיבוץ צובה ובמשך 9 שנים ניהל את הכרם בעבודה צמודה מול היקב. בעבודתו למד על סוגי הזנים השונים והשפעת האקלים עליהם, על מאפייני הקרקע, ועל הטיפול השונה בכל חלקה וזן על מנת לקבל את המקסימום מהתוצר.
בבסיס התפיסה שלו מאמין דאב שאיכות היין נקבעת ברובה על פי איכות הענבים ומכאן הקשר הקרוב והחיבור שיש לו לכל גפן ולכל אשכול.
סיפור חייו ספוג ביין עוד מילדותו בדרום אפריקה. משפחתו, בהובלתו
של אביו ז״ל, נהגה להכין יין משפחתי כל שנה. היתה ציפייה גדולה לקראת הקיץ, אז מתחיל הבציר שהוא יריית הפתיחה לתהליך יצירת היין בו היו שותפים לעשייה כל בני המשפחה- מהבציר ועד הביקבוק.
כאשר גדל גברה התעניינותו לתחום ולעיתים קרובות טייל ב-Wine Routes מיקב ליקב בדרום אפריקה, טעם סוגים שונים של יין והקשיב להסברים של הייננים כאשר כל יינן, סיפורו הייחודי ודרך העשייה שלו השאירו בו חותם עמוק. במשך שנים ארוכות עסק בהכנת יין ביתי ועם הניסיון שצבר, היין הביתי השתפר והגיע כל שנה לתוצאות מרשימות. דאב מייחס להתנסות זו חשיבות גדולה בהבנתו את תהליך עשיית היין. בשנים האחרונות יינות היקב זכו בפרסים שונים במספר תחרויות בינלאומיות כגון טרה וינו ו- winet.
תפיסת עולם
הייחודיות של יקב צובה מבוססת על הקשר הקרוב והבלתי מתפשר שיש ליינן עם הכרם, שיתוף פעולה רציף ואינטרקציה מתמדת בין הכורם ליינן. על פי תפיסתו של דאב, היכולת של היינן להבין לעומק על שנעשה בכרם היא מהמרכיבים החשובים ביותר בייצור יין, על היינן להכיר את הטרואר ואת האקלים ולדעת להתאים את גידול הזנים השונים ביחס לסביבה. ליינן השפעה מכרעת על היין ועל כן יש חשיבות עליונה לידע שלו, לניסיון ולשאיפה להשתפר וללמוד כל הזמן, כאשר גם לתכונותיו האישיות יש השפעה גדולה כמו הקפדה על הפרטים הקטנים, יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה ויותר מהכל לאהבתו ותשוקתו ביצירת אומנות זו.